Hostnamen asettaminen irc:ssä

Hostnamella tarkoitetaan palvelimen osoitetta, joka irkissä näkyy esimerkiksi whois-tiedoissa ja kanavalle liityttäessä. Oletuksena tämä on Lakalla kapsi.fi ja Hillalla hilla.kapsi.fi. Muut mahdolliset hostnamet ja käytettävissä olevat palvelimet näet IRC-palvelun asetussivulta.

Kapsilla on lisäksi mahdollista käyttää omaa domainia irkissä IPv6:n avulla. Osoitteen saat käyttöösi pyytämällä ylläpidolta. Mainitse pyynnössäsi myös, haluatko osoitteen käyttöön Lakalle vai Hillalle. IPv6:lla on mahdollista yhdistää vain sitä tukeviin palvelimiin.

Huomio: IPv6-hostilla on se varjopuoli, etteivät mahdolliset samaan nimeen kytketyt verkkosivut toimi IPv6:tta tukevilla koneilla. Ongelma muodostuu silloin, kun IPv6:tta tukeva kone yrittää ensisijaisesti yhdistää sen kautta, mutta www-palvelin onkin käytössä vain IPv4-osoitteella. Tällä hetkellä IPv6 on vielä suhteellisen harvalla käytössä, ja ongelmaan luultavasti kehitetään myöhemmin jonkinlainen proxy-ratkaisu. Suositeltavaa on käyttää irc-yhteyksiä varten jotain muuta kuin verkkosivujen osoitetta, esimerkiksi irc.domain.com.

Hostnamen asettaminen

Irssissä osoitteen asettaminen tapahtuu seuraavasti. Muissa ohjelmissa asetuksen nimi on yleensä "hostname", ja jotta IPv6-hostia voi käyttää myös ohjelman on tuettava sitä.

Yhdistämisen yhteydessä hostin voi asettaa valitsimella -host. Valitsin -4 varmistaa, että käyttöön otetaan tavallinen IPv4-osoite eikä mahdollista IPv6-hostia.

/server -4 -host lakka.kapsi.fi irc.nebula.fi

IPv6:n saa vastaavasti käyttöön vaihtamalla -4:n tilalle valitsimen -6:

/server -6 -host domain.com irc.nebula.fi

Jotta irssi käyttää automaattisesti oikeaa vhostia käynnistettäessä, lisätään palvelin pysyvästi irssin asetuksiin:

/server add -6 -host domain.com -auto irc.nebula.fi
/save