SSH-yhteys

SSH-yhteyden avulla voit suorittaa komentoja suoraan Kapsin palvelimella. Lisää tietoa shellin käytöstä löydät shell-oppaasta.

Huomio: Shell-komennot on useimmissa ohjeissa merkitty esimerkiksi "user@lakka:~$ ls", jossa alkuosa on valmiina oleva komentokehote, ja vain dollarimerkin jälkeinen osa kirjoitetaan itse.

SSH-yhteysasetukset Kapsin palvelimille ovat:

Host
hilla.kapsi.fi (Hilla-palvelin) tai kapsi.fi (Lakka-palvelin)
Protocol
SSH2
Port
22

Lakalle pääsee myös osoitteella ssh.kapsi.fi porteista 222 ja 443. Erityisesti 443 on hyödyllinen yhteyksille, missä vain http- ja https-yhteyksien käyttämät portit ovat hyväksyttyjä.

Windows-järjestelmät: PuTTY

PuTTY-ohjelman saat täältä. PuTTYn asetusruutuun syötetään yllä annetut asetukset. Asetukset voi myös tallentaa, jolloin seuraavilla kerroilla yhdistäminen onnistuu tallennettuja asetuksia tuplaklikkaamalla.

Lopuksi valitaan asetusruudun alareunasta Open. Ensimmäisellä kerralla putty kysyy varmistuksen palvelimen salauksen aitoudesta. Tähän vastataan Kyllä tai Yes. Tämän jälkeen syötetään jäseneksi liittymisen yhteydessä sähköpostissa saatu shell-tunnus ja -salasana. Huomioi ettei salasana näy kirjoitettaessa. Salasanan vaihtamisesta on myös ohje.

macOS

Komentokehote löytyy valikoista Ohjelmat → Lisäohjelmat → Pääte tai englanniksi Applications → Utilities → Terminal. Yhteydenmuodostus tapahtuu vastaavasti kuin Linuxissa (alla), eli komennolla ssh user@kapsi.fi.

Linux- ja muut UNIX-pohjaiset järjestelmät: OpenSSH

Useimmissa Linux-jakelupaketeissa tulee jo valmiiksi mukana ssh-ohjelma. Jos saat ohjetta käyttäessäsi virheen, esimerkiksi "bash: ssh: command not found", sinun täytyy asentaa ssh. Jos ssh:n asennuksessa on ongelmia, voit kysyä apua ylläpidolta (kerro käyttämäsi jakelupaketti viestin yhteydessä).

Kirjautumista varten avaa komentokehote. Esimerkiksi KDE-työpöytäympäristössä se on valikossa Järjestelmä-kohdan alla, "Terminaaliohjelma". Käskyn muoto on ssh user@host. (Esimerkissä "mew ~ $" on oman koneen komentokehote, ja siis vain ssh-käsky kirjoitetaan itse)

mew ~ $ ssh user@kapsi.fi
Password:

Korvaa komennosta user käyttäjätunnuksellasi ja syötä salasanasi. Huomioi ettei salasana näy kirjoitettaessa. SSH kysyy ensimmäisellä kerralla varmistusta palvelimen aitoudesta:

The authenticity of host 'kapsi.fi (2001:67c:1be8::11)' can't be established.
ECDSA key fingerprint is SHA256:beLcVg1t43a6vPPvR711sEgUomWoOHyn7QBuSP3bqA4.
Are you sure you want to continue connecting (yes/no/[fingerprint])?

Tähän vastataan yes, jos sormenjälki täsmää. Ajantasaiset SSH-sormenjäljet näet palvelimet-sivulta.

Kirjautumisen jälkeen

Linux lakka 5.4.42-grsec-kapsi #1 SMP Sat May 23 16:02:29 EEST 2020 x86_64
 Dell R6515: AMD EPYC 7402P 2,8 GHz 24C/48T, 256 GB

Tervetuloa käyttämään Lakka-palvelinta.

- Osa kansioista on jaettu muiden palvelinten kanssa. Käytettävissä olevat
  kansiot palvelimittain löytyvät kuvasta osoitteessa
  https://www.kapsi.fi/palvelut/palvelimet.html

Vikailmoitukset, parannusehdotukset yms. voi lähettää sähköpostilla
osoitteeseen yllapito@tuki.kapsi.fi.

Lisää ohjeita palveluiden käyttöön:
- https://www.kapsi.fi/ohjeet/

---
IRCnet-palvelin: irc.cc.tut.fi
Voit irkata Lakan lisäksi myös palvelimelta hilla.kapsi.fi.
---

Last login: ... from ...
user@lakka:~$

Kirjauduttuasi sinun tulisi nähdä edellä esitetyn kaltainen ruutu. Ylimpänä näkyvät tiedotukset. Sen jälkeen näet onko sinulle postia. Hakiessasi postit IMAP-protokollalla voit nähdä ilmoituksen "You have mail" joka viittaa vanhoihin viesteihin. Jos postilaatikossa on uusia viestejä, näet ilmoituksen "You have new mail". Viimeisellä rivillä on komentokehote, johon komennot kirjoitetaan. Monissa ohjeissa annetaan ajettavia shell-komentoja, ja yleisempää tietoa shellin käytöstä löydät shell-oppaasta.