Kapsin logo

Kapsi Internet-käyttäjät ry

Postin ohjailu procmaililla

Procmail on monipuolinen työkalu sähköpostin lajitteluun ja suodatukseen. Tässä ohjeessa esitellään muutamia sen käyttötavoista.

Procmailin toiminta asetetaan kotihakemiston juuressa piilotiedostossa .procmailrc . Tiedoston alkuun asetetaan sähköpostien tallennushakemiston polku, joka Kapsilla on mail kotihakemiston alla:

MAILDIR=$HOME/mail/

Huomio: Jos jäsennumerosi on yli 4882 tai käytössä on mailboxin sijasta maildir, tarkistusohje sivun lopussa, polku on edellisen sijaan seuraava:

MAILDIR=$HOME/Maildir/

Ylläolevan rivin jälkeen listataan suodatusohjeet, joihin voi ottaa mallia seuraavista esimerkeistä. Ohjeet käsitellään järjestyksessä, joten ensimmäinen täsmäävä sääntö määrää viestin lajittelun.

Asetustiedoston muokkaaminen kannattaa tehdä ssh-yhteyden kautta esimerkiksi nanolla. SFTP:n kautta muokattaessa FileZilla pitää asettaa ASCII-moodiin, jotta rivinvaihdot välittyvät oikein. Oman domainin sekä @kapsi.fi osoitteiden ohjauksia varten SSH-yhteys tulee ottaa Lakka.kapsi.fi-palvelimelle ja @hilla.kapsi.fi osoitteiden tapauksessa hilla.kapsi.fi-palvelimelle.

Huomio: Tarkista aina procmail-asetusten muuttamisen jälkeen, että posti kulkee! Pienikin virhe voi tehdä peruuttamatonta tuhoa uudelle postille.

Viestien lajittelu vastaanottajan mukaan

Jäsenten postituslistan viestit lähetetään osoitteeseen jasenet@kapsi.fi. Lajitellaan ne omaan hakemistoonsa kapsi-jasenet procmaililla:

:0:
* ^To.*jasenet@kapsi\.fi
kapsi-jasenet

Lajittelusääntö on regexp-lauseke, joten pisteiden eteen lisätään kenoviiva. Ilman kenoviivaa pisteet tarkoittavat regexpissä mitä tahansa merkkiä.

Muuta

Voit tarkistaa onko käytössäsi mailbox vai maildir tarkistamalla onko kotikansiossasi tiedosto .maildir_enable tai seuraavalla scriptillä:

test -f ~/.maildir_enable && echo kyllä || echo ei

Lisää tietoa

Procmailista on runsaasti lisää tietoa ja ohjeita verkossa. Ohjeita on esimerkiksi englanninkielisellä sivulla Timo's procmail tips and recipes.