Kapsin logo

Kapsi Internet-käyttäjät ry

Tiedotteet vuodelle 2003


IRC-yhteyksistä palvelimella

Jaakko Heusala :: ke 26.02.2003 12:00

Palvelimella toimii IRC-Serveri: irc.jippii.fi (tai irc.cc.tut.fi)

Jos palvelimelle irc.jippii.fi ei pääse (esim virhe "too many global connections"), kokeile esimerkiksi:

irssi -h box.kapsi.net
tai
irssi -h shell.kapsi.net

Jos tälläisiä virheitä tulee, huomauttakaa ylläpitoa, niin pyydämme lisää tilaa IRC-palvelimelle.


Palvelin toiminnassa

Jaakko Heusala :: ke 26.02.2003 12:00

Palvelimemme saatiin viimein oikealle paikalleen ja ajamme sitä tällä hetkellä koeajalla. Joitakin testitunnuksia olemme luovuttaneet muutamille käyttäjille. Palvelimesta aiheutuvat kustannukset on maksanut yksityiset ihmiset. Palvelin itse on täysin lainattu.

Muistakaa: Tällä palvelimella on voimassa yhdistyksen säännöt ja Suomen lait. Häiriötapauksissa ylläpito voi lukita/poistaa tunnuksia, jos muut keinot eivät riitä. Selvemmät säännöt ovat tulossa.

Toistaiseksi, kysykää ensin, jos jokin on epäselvää.


Varmistuskopioinnista

Jaakko Heusala :: to 27.02.2003 12:00

Palvelimen tiedostot varmuuskopioidaan öisin kello kolme. Varmuuskopiointi kattaa käyttäjien kotihakemistot, mutta ei work -hakemistoa. Suosittelisin että laitatte isot tiedostonne, joita ei tarvitse varmuuskopioida, omaan work -hakemistoonne. Work-hakemistonne on palvelimella /work/users/username hakemistossa, jossa "username" on käyttäjätunnuksenne.


PHP:n asetuksista

Juuso Raitala :: to 27.02.2003 12:00

Seuraava tiedotus koskee PHP:ta webbisivuillaan yhdistyksen palvelimella käyttäviä.

Säädin PHP:n asetuksiin register_globals = Off, joka on oletusasetuksena ainakin uusimmissa PHP:n versiossa. Vipu vaikuttaa siten, että muuttujia ei oteta esim. GET:sta tai POST:sta suoraan, vaan niitä joutuu kutsumaan tyyliin $_GET['muuttuja'] (ennen kutsuttiin yksinkertaisesti $muuttuja). Lisätietoja löytyy osoitteesta http://fi.php.net/manual/en/security.registerglobals.php.


Sähköpostista

Jaakko Heusala :: pe 14.03.2003 12:00

Palvelimella toimii nyt myös sähköposti-osoitteet:

  • username@kaik.org,
  • username@box.kapsi.net ja
  • username@shell.kapsi.net


Huoltokatkos

Jaakko Heusala :: ke 19.03.2003 12:00

Palvelimella oli lyhyt katkos päivityksen johdosta.


Yhteyksissä ongelmia OPOY:n kuluttajaverkon käyttäjillä

Jaakko Heusala :: ma 31.03.2003 14:58

Havaitsimme, että OPOY:n kuluttajaverkosta yhteyttä palvelimelle ottavilla on havaittavissa suuria pätkimisiä. Tämä ei johdu meidän palveluistamme, vaan mahdollisesti OPOY:n yhteyksistä omasta verkostaan ulos. Mm. Oulussa Yliopiston verkossa ja OPOY:n yritysliittymien kautta yhteydet pelaavat.

Jos ongelmia tulee, ottakaa ihmeessä yhteyttä ylläpitoon niin selvitämme niiden syyt ja korjaamme ne, jos vain voimme. Emme pysty kaikkea ennalta huomaamaan.


Palvelukatkos

Jaakko Heusala :: ti 01.04.2003 14:26

Palvelimella oli katkos johtuen meistä riippumattomista teknisistä häiriöistä.

Jos jokin ei toimi kuten täytyisi, ottakaa yhteyttä ylläpitoon adm@kaik.org.


POP3 ja IMAP käytössä

Eero Alkkiomäki :: ke 02.04.2003 02:43

Palvelimella on otettu käyttöön POP3- ja IMAP-protokollat sähköpostien etälukuun. Liikenne kulkee vain salattuna, joten sähköpostiohjelman asetuksista täytyy valita SSL käyttöön. IMAP:n portti on 993 ja POP3:n 995. Outlook-ohjelman kanssa on havaittu IMAP-protokollaa käytettäessä ongelmia, joista pääsee eroon POP3:een siirtymällä tai vaihtamalla sähköpostiohjelmaa.


PHPMyAdmin tietokantojen käsittelyyn

Jaakko Heusala :: la 05.04.2003 14:01

PHPMyAdmin on testikäytössä täällä. Se on webbipohjainen MySQL-tietokantojen työkalu.

Palvelu pyytää tietokantasi tunnusta ja salasanaa.

Tämä PHPMyAdmin on portattu CGI-ohjelmaksi, joten muutamia ongelmia voi vielä esiintyä.


Palvelukatkos

Jaakko Heusala :: ke 30.04.2003 12:52

Tänään 30.4. noin kello 11:30 oli 15min katkos johtuen kolmannesta osapuolesta ja palvelin käynnistettiin uudelleen katkoksen aikana. Pahoittelen tästä seuranneita häiriöitä. Kaiken pitäisi nyt toimia taas normaaliin tapaan.


WWW-Palveluissa katkoksia

Jaakko Heusala :: ti 27.05.2003 03:22

Maanantaina 26.5.2003 illalla oli hetkellisiä katkoksia WWW-palvelimen korjauksen ja päivityksen johdosta. Kaiken pitäisi nyt toimia ongelmitta jälleen.


Huoltokatkos

Jaakko Heusala :: ti 27.05.2003 13:21

Torstaina 29.5.2003 aamupäivästä on tiedossa huoltokatkos, jolloin palvelin käynnistetään uudelleen. Katkos ei toivottavasti ole muutamaa minuuttia pidempi. Jos ongelmia tulee, katkos voi olla muutamankin tunnin pituinen.

Katkoksen aikana tulevat sähköpostit eivät mene hukkaan, sekä DNS-liikenne toiminee ongelmitta. WWW-sivut eivät toimi katkoksen aikana.

Palvelimella toimii katkoksen jälkeen WWW-sivustot paremmin ja tietoturva on parantunut. Tästä lähtien jokaisen käyttäjän kotihakemisto on yksityinen, eikä siihen pääse käsiksi kukaan toinen normaali käyttäjä.

Jos teillä jostakin syystä on tarvetta siirtää tiedostoja käyttäjältä toiselle palvelimen sisäisesti, käyttäkää siihen /work-kotihakemistoanne.

Tästä lähtien normaalissa PHP:ssa on laitettu päälle safe mode ja MySQL-tuki. CGI-PHP:tä ei ole muutettu, mutta siihen on tarkoitus tulla lähiaikoina korjaus, joka sallii virtualhostien ajamisen käyttäjän kotihakemistossa.


IRC-yhteydet palvelimella

Jaakko Heusala :: to 29.05.2003 13:47

Havaitsimme, että katto on viimein tullut vastaan IRC-yhteyksien määrässä. Neuvottelemme lisää tilaa, jotta kaikilla olisi tilaa IRC-palvelimelle, mutta siihen asti, jos teille tulee IRC-yhteyttä muodostaessa virheilmoitus "too many connections (local)" tai muuta sellaista, koittakaa:

irssi -h box.kapsi.net
tai
irssi -h shell.kapsi.net

Sama parametri toimii myös irc-ohjelmalla.


Hetkellisiä verkkokatkoksia 6.-8.8.

Jaakko Heusala :: ma 04.08.2003 17:58

Keskiviikosta perjantaihin 6.-8.8. on tiedossa hetkellisiä verkkokatkoksia, kun palveluntarjoaja piuhoittaa verkkoaan uudelleen.


Viikonloppuna 9.-10.8. tiedossa katkoksia verkkoyhteyksissä

Jaakko Heusala :: pe 08.08.2003 13:29

Viikonloppuna 9.-10.8. tiedossa 1-2 tunnin katkoksia verkkoyhteyksissä johtuen palveluntarjoajasta.


Ilmoitus käyttäjille, jotka eivät ole yhdistyksen jäseniä.

Jaakko Heusala :: pe 15.08.2003 23:30

Kehoitan kaikkia normaaleita käyttäjiä, jotka eivät ole vielä jäseniä, liittymään jäseneksi mahdollisimman pian. Tämän kuukauden sisällä voidaan tunnuksia ruveta jo poistamaan. Kehoittaisin tekemään päätöksen jo 21.8. mennessä, sillä silloin meillä on seuraava hallituksen kokous. Käyttäjätunnuksia ei kumminkaan poisteta ilman selvää päivämäärää, joka ilmoitetaan käytössä olevilla tiedostuskanavilla sekä ko. käyttäjille suoraan kaik.org-sähköpostiosoitteisiin.

Jäsenmaksuja voidaan ruveta keräämään vielä viikon sisällä, mutta niidenkin maksamisessa on tarpeeksi aikaa. Vaihdamme palveluntarjoajaa seuraavan kuukauden aikana, joten jokainen nopeasti maksettu jäsenmaksu ja/tai lahjoitus tulee tarpeeseen.

Hakemus jäseneksi löytyy: http://www.kaik.org/newmember.cgi.


Maanantaina 25.8.2003 uusi palvelin & uusi palvelinhotelli. Tiedossa n. 1-3 h katkos palveluissa.

Jaakko Heusala :: pe 22.08.2003 00:27

Hei, minulla on ilo kertoa, että saamme uuden palvelimen ja palvelinpaikan maanantaina. Palvelimen ja palvelinpaikan vaihtamisesta johtuu, että maanantaina 25.8. on tiedossa klo 09-15 välisellä ajalla 1-3 h katkos palveluissa. Sähköposti ei mene hukkaan, mutta sitä ei pysty lukemaan katkoksen aikana. DNS-liikenteessä ei pitäisi tulla olemaan suuria häiriöitä.

Katkoksen jälkeen olemme vaihtaneet palveluntarjoajaa, ja meillä on käytössä uusi palvelin. Uudesta palvelimesta tulee hyvin paljon tehokkaampi entiseen verrattuna, ja siitä on alustava suunnitelma: http://www.kaik.org/doc.cgi?d=palvelin.

Uudessa palvelinhotellissa on yhtä nopea yhteys kuin ennenkin, mutta siellä on myös UPS ja generaattorivarmennettu sähkö. Eli palvelumme eivät häiriinny sähkökatkoksista, ja palvelin pysyy pitempään päällä. Tosin ei meidän palvelin ole vielä toistaiseksi kertaakaan kaatunut/sammunut ilman syytä muutenkaan...


Palvelukatkos

Juho Juopperi :: ma 15.09.2003 14:02

Pahoittelemme palvelukatkosta, joka johtui yrityksestäni nostaa roottilevyn siirtonopeutta. Uusi IDE-ohjain tullaan hankkimaan lähiaikoina.


Huoltokatkos

Jaakko Heusala :: ke 24.09.2003 14:46

Vaihdamme keskiviikkona 24.9. palvelimen levyohjaimen uuteen, koska vanhalla on havaittu vakavia ongelmia. Huoltokatkos sijoittuu iltapäivään noin 14:00. Katkos kestänee 15-60 minuuttia.


Huoltokatkos tietoturvapäivityksen johdosta

Jaakko Heusala :: ke 03.12.2003 10:34

Palvelimella suoritettiin huoltokatkos 2.12. klo 21:53-22:01 välisenä aikana. Huoltokatkos johtui Linux-kernelin tietoturvapäivityksestä.

IPv6-yhteyksissä havaittiin katkoksen jälkeen ongelmia. IPv6-yhteydet saatiin toimimaan kunnolla 22:39.


Palvelin jouduttiin käynnistämään uudelleen

Jaakko Heusala :: su 21.12.2003 01:57

Palvelin jouduttiin käynnistämään uudelleen 20.12. klo 23:30. Palvelin oli sitä aikaisemmin ollut alhaalla useamman tunnin, johtuen nykyisen verkkokortin viasta. Kortin vika oli jo tiedossa, mutta sitä ei vielä ole ehditty vaihtaa. Viallinen verkkokortti pyritään vaihtamaan mahdollisimman pian.

Palvelin saatiin käyntiin suhteellisen nopeasti ylläpidon kuultua asiasta, ottaen huomioon viikonlopun ajankohdan. Mahdollisesti jo ensivuoden alkupuolella yhdistyksen palvelimia sijoitetaan Ouluun, mistä ylläpidolla on mahdollisuuksia reagoida nopeammin ja tehokkaammin häiriöihin.

HTTPS-palvelut olivat muutaman tunnin pidempään katkoksen jälkeen poissa käytöstä.