Kapsin logo

Kapsi Internet-käyttäjät ry

Tiedotteet vuodelle 2006


Yhdistyksen kotisivut toiselle palvelimelle

Teemu Rimpiläinen :: ma 02.01.2006 11:51

Olemme siirtäneet yhdistyksen kotisivut (www.kapsi.fi) hallinnon Tyrni-palvelimelle, jonka myötä kotisivut palvelevat myös Lakka-palvelimen katkoksien aikana. Muutoksen myötä yhdistyksen hallinnolliset palvelut ovat pääasiallisesti Tyrni-palvelimella.

Muutoksesta on voinut aiheutua joitain virheitä. Jos huomaat sellaisia, pyydämme ilmoittamaan niistä ylläpidolle.


Lakka-palvelimella ongelmia (7. päivitys)

Pasi Ruhanen / Teemu Rimpiläinen :: ma 02.01.2006 23:23

Lakalla oleva MySQL-tietokantaohjelmisto on iltakymmenen aikoihin joutunut ongelmatilanteeseen, jossa se ylikuormittaa järjestelmää. Tämän johdosta palvelin on osan ajasta ollut täysin saavuttamattomissa.

Selvittelemme ongelmaa parhaillaan ja tiedotamme lisää kun jotain uutta ilmenee siihen liittyen. Palvelin toimii tällä hetkellä muutoin, mutta sillä olevat WWW-sivustot ovat poissa käytöstä.

Päivitys 3.1. klo 1.58: WWW-sivut toimivat taas Lakalta.

Päivitys 3.1. klo 11.26: Ongelmat ovat jatkuneet myös aamupäivällä, ylläpito selvittää ongelmaa parhaillaan.

Päivitys 3.1. klo 23.19: Ongelmat jatkuvat edelleen, ja niitä yritetään korjata. Vian epäillään liittyvän MySQL:n ja Apachen tiedostojärjestelmään kohdistamaan kuormitukseen.

Päivitys 4.1. klo 9.30: Palvelimeen päivitettiin uusi kernel sekä laitteiston firmwaret yöllä. Tällä hetkellä uusi kernel on testikäytössä, joten emme voi luvata täydellistä toimintavarmuutta vielä. Päivitämme tiedotetta aina, kun uutta ilmenee.

Päivitys 6.1. klo 7.30: Tänä aamuna tulee olemaan uusi boottaus, testikernel vaihdetaan toiseen. Pahoittelemme asiaa.

Päivitys 6.1. klo 13.30: Palvelimen boottaus tapahtui klo 11.23 tietoturvapäivityksen vuoksi.

Päivitys 8.1. klo 16.24: Palvelin bootattiin kernelin jumiutumisen vuoksi.


Jäsenten kotisivujen osoitemuutos (päivitetty)

Teemu Rimpiläinen :: to 05.01.2006 09:49

Yhdistyksen kotisivujen muutoksen myötä myös jäsenten kotisivujen osoitteet ovat muuttuneet. Asiasta on ollut keskustelua sekä äänestys Forumilla.

Jäsenten kotisivujen osoitteet ovat nykyään http://kapsi.fi/username (public_html) ja https://koti.kapsi.fi/username (private_html). Myös vanhasta http://www.kapsi.fi/~username osoitteesta on edelleenohjaus.

Dynaamisissa skripteissä (kuten php:ssä) käytetyt parametrit eivät välttämättä välity edelleenohjauksessa, joten joissain ohjelmissa käytetyt polut täytyy muuttaa oikeiksi. Helpdesk neuvoo ohjelmakohtaisesti, jos ongelmia ilmenee.

Päivitys klo 14.20: Muutos ei koske domaineja eikä vhosteja (http://tunnus.kapsi.fi).


PHP päivitetään versioon 4.4.2

Pasi Ruhanen :: pe 20.01.2006 18:36

Lakka-palvelimella oleva PHP-ohjelmisto päivitetään lauantaina klo 18 versioon 4.4.2. Uusi versio korjaa tietoturvaongelmia sekä palauttaa aiemmissa päivityksissä poistuneita ominaisuuksia.

Lisätietoja uudesta versiosta: http://fi.php.net/release_4_4_2.php


Sertifikaatit päivitetään ma 23.1.

Pasi Ruhanen :: la 21.01.2006 21:18

Kapsin käyttämät sertifikaatit päivitetään maanantaina 23.1. Samalla vaihtuu varmentaja (CA), joka on kolme vuotta vanhana ehtinyt vanhentua perjantaina.

Joidenkin käyttäjien tarvitsee muutoksen jälkeen asentaa sertifikaatti kokonaan uudelleen ohjelmiinsa. Tämä koskee esim. Microsoft Outlookin matkapuhelinversioiden käyttäjiä.

Osoite käsin hakemista varten: https://admin.kapsi.fi/auth/ca/2006/cacert.der


Katkos verkkoyhteyksissä 1.2.2006

Teemu Rimpiläinen :: ke 01.02.2006 09:20

Palveluntarjoajan suorittamien runkolaitteiden ohjelmapäivityksien johdosta 1.2.2006 kello 00.30 oli yhteyskatkos Lakka-palvelimella.


Uusi tietokantapalvelin (päivitetty)

Teemu Rimpiläinen :: la 04.02.2006 18:38

Jäsenten käyttöön on otettu uusi tietokantapalvelin. Uusi järjestely vaatii jäsenien käyttämiin www-sovelluksiin pieniä muutoksia. Tähän muutokseen on varattu kaksi viikkoa siirtymäaikaa.

Nykyisen "localhost"-osoitteen tilalle täytyy muuttaa "db1.kapsi.fi" (ilman heittomerkkejä). Helpdesk on laatinut asiasta pikaohjeen, jossa neuvotaan osoitteen muutos www-ohjelmiin.

Kahden viikon siirtymäajan jälkeen tietokannat siirretään Lakalta tietokantapalvelimelle, mikä aiheuttaa 15-60 minuutin katkoksen 13.2.2006 kello 00:15-01:15. Tällöin myös "localhost"-osoite lakkaa toimimasta.

Jos huomaat itse palvelimen toiminnassa tai tietokantayhteyksissä ongelmia, ole yhteydessä ylläpitoon.

Päivitys 5.2. klo 10.14: Tokikaan siirtymäaika ei ole kahta viikkoa, vaan vähän reilu viikko. Pahoittelut väärästä informaatiosta.


Kapsin puheenjohtaja on eronnut

Teemu Rimpiläinen :: su 12.02.2006 16:12

Alla Jaakko Heusalan kirje jäsenille:

Hei!

On hyvin merkillistä, miten minut on viime aikoina tiputettu monista asioista kokonaan pois, niin etten itse tiedä niistä mitään. Eikä minulle ole välitetty tietoja yhdistyksen toiminnasta. Tilanne muistuttaa kieltämättä salaliittoa.

En koe näin ollen nykyistä Kapsin hallitusta ja monia sen toimihenkilöitä toimintakykyiseksi. En siten voi toimia enää sen puheenjohtajana ja eroankin siis tästä hetkestä lähtien yhdistyksen puheenjohtajuudesta ja hallituksesta.

Toivoisin, että seuraavien vuosien hallituksissa kiinnitettäisiin huomiota toimihenkilöiden sisäisiin suhteisiin eri ryhmissä, jottei synny tilanteita, joissa toimiryhmät (ml. hallitus) ei kykene käsittelemään asioita puolueettomasti toisistaan riippumatta. Hallituksen kuuluisi olla yhdistyksen esimies, ei toimiryhmien sätkynukke ja vallan käyttöväline.

Kiitokset kuluneista kolmesta vuodesta! Aion irtautua yhdistyksen toiminnasta lähiaikoina kokonaan ja jatkan projektejani yritysmaailman puolella.

--
Jaakko Heusala
Kapsin puheenjohtaja vuosina 2004-2006.
Perustajajäsen. Jäsennumero 1.


Varapuheenjohtajan näkemys yhdistyksen hallinnon tilasta

Pasi Ruhanen :: ma 13.02.2006 13:14

Alla Tuomas Salomäen kirje jäsenille:

Viime päivinä on kiertänyt huhuja ja yksityisten henkilöiden kommentteja yhdistuksen hallinnon vaikeasta tilanteesta.

Nykyinen tilanne pohjautuu siihen, että ylläpito sekä osa hallituksesta ovat katsoneet puheenjohtajan ja edeltävän ylläpidon toiminnanjohtajan harkintakyvyn pettäneen erimielisyyksissä, jotka ovat syntyneet yhdistyksen hallinnollista organisaatiota koskevien kysymyksien yhteydessä. Tämä on lopulta johtanut puheenjohtajan luopumiseen tehtävistään puheenjohtajana.

Ylläpidon ja hallituksen jäsenet kuitenkin arvostavat edellisen puheenjohtajan työpanosta ja tahtovat osaltaan kiittää häntä kuluneesta kolmesta vuodesta, jonka yhdistys on ollut olemassa.

Hallituksen ja toimiryhmien organisaation poikkeavan tilanteen vuoksi hallinnolle ja ylläpidolle osoitettujen tehtävien käsittelyssä esiintyy väliaikaisesti hitautta.

Pahoittelemme tilanteesta jäsenistölle mahdollisesti aiheutuvaa harmia tai mielenvaivaa. Hallitus sekä ylläpito tulevat toimimaan ahkerasti tilanteen normalisoimiseksi.

--
Tuomas Salomäki, hallituksen varapuheenjohtajan sekä ylläpidon jäsenen ominaisuudessa.


Xob-palvelimen IRCnet-yhteysmäärä on moninkertaistettu

Pasi Ruhanen :: ti 28.02.2006 12:23

Xobilla olleet ongelmat IRCnetin käyttämisen kanssa ovat nyt takanapäin, sillä saimme käyttöön uudet I-linet irc.saunalahti.fi-palvelimelle. Uusi, reilu yhteysrajoitus mahdollistaa nyt sen että jokainen käyttäjä voi tuoda kaksi yhteyttä verkkoon.


Uudet .fi-verkkotunnukset

Teemu Rimpiläinen :: pe 03.03.2006 13:51

1.3.2006 tuli myös yksityishenkilölle mahdollisuus rekisteröidä itselleen kotimainen .fi verkkotunnus. Kapsi tarjoaa jäsenilleen nimipalveluita, joten jäsenet voivat hankkia .fi verkkotunnuksen Kapsin palveluihin.

Helpdesk on jo aiemmin tehnyt aiheesta ohjeen, jota on nyt hiukan päivitetty. Ohje löytyy osoitteesta http://www.kapsi.fi/ohjeet/domaininsiirto. Kyseisessä ohjeessa on myös valmis pohja sähköpostille, jolla voit pyytää ylläpidolta nimi-, www- sekä sähköpostipalveluita omalle verkkotunnuksellesi.

Huomautan myös tässä, että Kapsi ei tarjoa jäsenilleen verkkotunnuksen rekisteröintiä.


Vuosikokouskutsu 2006

Teemu Rimpiläinen :: pe 14.04.2006 19:15

Kutsu Kapsi Internet-käyttäjät Ry:n sääntömääräiseen vuosikokoukseen 2006

Tervetuloa Kapsi Internet-käyttäjät Ry:n sääntömääräiseen vuosikokoukseen 2006. Kokous pidetään tänä vuonna lauantaina 22.4.2006 Oulussa Radisson SAS-hotellin kokoustiloissa osoitteessa Hallituskatu 1. Kokous aloitetaan noin kello 14.00. Olisi toivottavaa, että kokousväki saapuisi ajoissa paikalle jotta kokous saataisiin aloitettua ajoissa. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Ilmottautuminen

Tilaisuuteen osallistuvia pyydetään ilmoittamaan etukäteen osallistumisestaan, jotta kahvia ja muita tarjoiltavia osattaisiin varata riittävästi. Ilmoittautua voi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen vuosikokous@kapsi.fi. Toiveet, tarpeet ja kokoukseen liittyvät kysymykset voi esittää samassa yhteydessä.

Vuosikokouksen esityslista

1. Kokouksen avaus
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto
6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet
8. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
9. Valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat
10. Esitellään perusteluja sääntö- ja kokousjärjestelymuutokselle ja pohditaan tarvetta järjestää ylimääräinen yhdistyksen kokous kuluvan vuoden aikana.
11. Käsitellään muut esilletulevat asiat
12. Kokouksen päättäminen

--
Kapsi Internet-käyttäjät Ry:n hallitus
hallitus@tuki.kapsi.fi


Palvelukatkos Lakka-palvelimella (päivitetty)

Pasi Ruhanen :: ti 18.04.2006 13:34

Palveluntarjoajallamme Nebulalla on parhaillaan käynnissä vähän ennen yhtätoista alkanut sähkökatkos. Lakka-palvelimella olevat palvelut eivät tämän johdosta toimi. Yritämme tiedustella asiaa ja kerromme vian syystä lisää heti kun saamme tietää siitä.

Vika on täysin yhdistyksestä riippumaton ja se vaikuttaa myös muihin Nebulan asiakkaisiin. Xob toimii katkoksen aikana normaalisti.

Päivitys 12.58: Lakka toimii taas uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Vika olikin Nebulan UPS-varavirtalaitteessa. Laite oli vioittunut, mikä oli aiheuttanut monen konesalissa olevan palvelimen jumiutumisen.

Päivitys 16.58: Jumiutumisen syynä oli Nebulan mukaan UPS:n vioittumista seurannut hetkellinen sähkönsyötön häiriö.


Xobilla yhteysongelmia myöhään keskiviikkona

Pasi Ruhanen :: to 27.04.2006 02:16

Xob-palvelimella oli illalla 26.4. ajoittaisia ongelmia Internet-yhteyden kanssa vähän alle puoli yhdentoista ja puoli kahdentoista välillä. Syytä ongelmiin ei tiedetä.


Kapsilaisten ryhmätilaus Vectorama-tapahtumaan

Pasi Ruhanen :: ti 09.05.2006 11:34

Kapsin jäsenten kesken ollaan puuhaamassa Vectorama-tapahtuman lippujen ryhmätilausta. Kyseessä on Pohjois-Suomen suurin LAN-pelitapahtuma, ja tänä vuonna se järjestetään Oulussa 8.-11.6.

Ryhmätilauksemme kautta liput maksavat 15 euroa, jos saamme kokoon 20 henkilöä. Muutoin hinta on korkeintaan 20 euroa. Ilmoittautuminen tapahtuu lähettämällä sähköpostia 26.5. mennessä osoitteeseen vectorama@kapsi.fi. Kerrothan ilmoittautuessasi, haluatko mieluiten pelaajien vai VIP-vieraiden osastolle.


Huoltokatkoksia 29.-30.5.2006 (2.päivitys)

Pasi Ruhanen :: ti 23.05.2006 19:41

Maanantaina 29.5. suoritetaan yhdistyksen palvelimia koskeva laajamittainen huoltokatkos, jonka aikana Nebulan toimitiloissa sijaitsevat palvelimet siirretään uuteen laitetilaan omaan laitekaappiinsa. Kaikki palvelut Xob-palvelinta lukuun ottamatta ovat katkoksen ajan poissa käytöstä.

Katkos alkaa noin kello 12.00 ja kestää noin 3-4 tuntia. Tavoitteena on kuitenkin saada tehtävä hoidettua huomattavasti lyhyemmässä ajassa.

Palvelinten siirtämisen jälkeen asennetaan käyttöön uusi varmuuskopioita ja work-levyä palveleva levyjärjestelmä. Asennus suoritetaan tiistain aikana. Varmuuskopiointi ja work-levy ovat sen johdosta poissa käytöstä tiistaihin asti.

Work-levyn suuren datamäärän vuoksi suurin osa sen datasta siirretään uudelle levyjärjestelmälle etukäteen. Jotta dataa ei hukkuisi siirtymisen aikana, work-levy tullaan asettamaan kirjoitussuojatuksi huoltoa edeltävän sunnuntain aikana.

Päivitys 28.5. 16.18: Work-levy muutettiin kirjoitussuojatuksi suunnitellusti.

Päivitys 31.5. 1.16: Kaikki huoltotoimenpiteet sujuivat onnistuneesti.


Lakan PHP 5 päivittyi versioon 5.1.4

Pasi Ruhanen :: ti 23.05.2006 21:46

Lakka-palvelimen PHP 5 -tulkki on päivitetty versiosta 5.0.5 versioon 5.1.4. Mahdollisista tämän aiheuttamista ongelmista voi kertoa ylläpidolle. Päivitys koskee vain sivustoja, joilla vitossarja on otettu erikseen käyttöön.


Yhteydet Suomen Quakenet-palvelimille toimivat taas

Pasi Ruhanen :: pe 26.05.2006 02:39

Suomalaisille Quakenet-palvelimille pääsee taas kapsi.fi-hostin kautta. Koko eilisen päivän sen kautta yhteyksiä ottaneet saivat virheilmoituksen "Your host is trying to (re)connect too fast -- throttled". Ongelman aiheuttajaksi selvisi lopulta villiintynyt IRC-botti.


Backup-palvelimeen patterivarmistusyksikkö 10.7. klo 14.00 (päivitetty)

Kari Oikarinen :: ma 10.07.2006 13:52

Maanantaina 10.7. lisätään kello 14.00 Karpaloon (backup-palvelin) patterivarmistusyksikkö. Toimenpide aiheuttaa noin tunnin katkoksen.

Lakka-palvelimen käyttäjille tämä näkyy siten, ettei work-levy ole käytettävissä katkoksen aikana.

Päivitys 14.24: Asennus on suoritettu onnistuneesti.


Huoltokatkos Lakka-palvelimella 11.8. (päivitetty 11.8.)

Tuomas Salomäki :: ma 07.08.2006 22:05

Lakka-palvelimelle suoritetaan torstaina 10.8. laitteistopäivitys, joka aiheuttaa noin tunnin mittaisen palvelukatkoksen. Katkos alkaa aamulla kello 9.30 ja sen aikana kaikki Lakka-palvelimen tarjoamat palvelut ovat poissa käytöstä. Välittömästi katkoksen jälkeen saattaa palvelimella esiintyä hitautta seuraavien vuorokausien aikana. Tämä johtuu laitteiston alustuksesta ja on normaalia.

Päivitys 9.8.2006: Katkos joudutaan siirtämään vuorokautta myöhäisemmäksi. Uusi alkamisaika on perjantaina 11.8. kello 9.30.

Päivitys 11.8.2006: Katkoksen kesto venyi suunniteltua pidemmäksi, mutta kaikki katkokselle asetetut tavoitteet saatiin onnistuneesti suoritettua.


Shellipalvelimien kuorman keventäminen

Pasi Ruhanen :: pe 24.11.2006 04:10

Yhdistyksen shellipalvelimilla, erityisesti Lakalla, on viime aikoina ollut ongelmia raskaista kuormista. Tätä on tarkoitus korjata hankkimalla uusi erillinen palvelin hoitamaan www-liikennettä.

Merkittävä osa tämänhetkisistä kuormaongelmista aiheutuu kuitenkin ajastetuista töistä (cronjobit), jotka ajetaan tarpeettoman usein. Tasatunneille ajastetut työt ovat aiheuttaneet selkeitä piikkejä ja haitanneet palvelimen käyttöä. Kuormaongelmia voi jokainen lievittää jo nyt noudattamalla seuraavia ohjeita ajastuksessa:

  • Aseta työt ajoon vain kerran vuorokaudessa yöllä, satunnaisesti valittuun aikaan.
  • Töillä ei ole yleensä kiire, joten ne tulee suorittaa alemmalla prioriteetilla muita prosesseja häiritsemättä. Tämä tehdään laittamalla komennon eteen teksti "/usr/bin/nice -n 19".

Suurimmat ongelmat ovat aiheuttaneet pisg-tilastogeneraattorit, joita on pahimmillaan ollut ajossa 10 minuutin välein. Kerran päivässä päivitetyt tilastot riittävät kyllä. Pisgiä voi myös keventää käyttämällä sen puskurointiominaisuuksia.


Lakan IRCnet-palvelimella ongelmia (päivitetty)

Pasi Ruhanen :: ke 29.11.2006 23:45

Lakka-palvelimemme IRCnet-yhteydet tarjoavalla TDC Songilla on ollut iltakymmenestä lähtien reititysongelmia. Tämän takia käyttäjämme eivät ole päässeet IRC-palvelimelle irc.song.fi. Tiedotamme heti, kun ongelma on korjattu.

Päivitys 30.11. klo 1.03: Yhteydet palvelimeen toimivat taas.


Uuden palvelimen asentaminen 19.12.

Kari Oikarinen :: ma 18.12.2006 13:58

Nebulan palvelintilaan asennetaan tiistaina 19.12. uusi kytkin ja Vadelma-palvelin klo 12-14. Tästä voi aiheutua muutamien minuuttien verkkokatkoksia. Nämä koskevat kaikkia muita palveluita paitsi Xobia.

Vadelma on HP Proliant DL360G5, jossa on 4 GB muistia ja kaksi Intel Xeon 5140 -tuplaydinprosessoria. Vadelma tulee aikanaan palvelemaan www-sivuja, mutta sitä ennen on edessä testausurakka, jonka pituudesta ei vielä ole tarkkaa tietoa.