Kapsin logo

Kapsi Internet-käyttäjät ry

Tiedotteet vuodelle 2007


Varmuuskopiointi pois käytöstä

Kari Oikarinen :: to 11.01.2007 23:08

Karpalo-palvelimen yllättävien laitteisto-ongelmien vuoksi Lakan varmuuskopiointi on ollut poissa käytöstä 31.12.2006 alkaen. RAID-levypeilauksen ansiosta yksittäinen levyrikko ei johda tietojen menetykseen, mutta tärkeistä tiedoistaan kannattaa ottaa itse varmuuskopiot ja siirtää ne omalle koneelleen. Varmuuskopiointiohjeita on sivulla http://www.kapsi.fi/ohjeet/backup.

Ongelmaa on pyritty korjaamaan etäyhteyden kautta ja ajoittain palvelin vaikuttikin toimivan, mutta ilmeisesti vika on kuitenkin laitteistossa. Karpalo haetaan pois Nebulan palvelintiloista perjantaina 12.1, jonka jälkeen saadaan tarkempaa tietoa korjausaikataulusta.


SSL-varmenteen vanheneminen (päivitetty)

Pasi Ruhanen :: ti 23.01.2007 20:30

Yhdistyksen SSL-varmenne vanhentui tänään. Uuden luominen jäi unohduksen vuoksi tekemättä. Tämän takia sähköpostiohjelmat ja selaimet varoittavat https-sivuilla erikseen varmenteen (sertifikaatin) vanhenemisesta. Palvelut toimivat normaalisti, kunhan vanhentuneen varmenteen käytön hyväksyy. Tilanne korjattaneen parin päivän kuluessa.

Päivitys 24.1. klo 22.35: Sähköpostipalvelimen (mail.kapsi.fi) varmenne on nyt korjattu. Loput varmenteista korjataan huomenna.


Yhdistyksen verkkosivut uudistuivat

Kari Oikarinen :: su 04.02.2007 22:16

Yhdistyksen kotisivut uudistuivat sekä ulkoasun että sisällön osalta. Ulkoasu pohjautuu Sonja Valkeisen vuoden takaiseen ulkoasukilpailuun lähettämään ehdotukseen.

Sivuston teknisenä pohjana toimii Tuomas Salomäen ja Petteri Aimosen toteuttama ohjelmisto, joka tuottaa staattiset html-tiedostot versionhallinnassa olevasta sisällöstä. Sivujen staattisuus valittiin luotettavuuden ja keveyden vuoksi.

Sisällön ajantasaistamisesta on vastannut pääasiassa Petteri Aimonen, mutta muutkin yhdistyksen toimihenkilöt ovat osallistuneet työhön.

Palaute uudesta sivustosta tulee lähettää osoitteeseen tiedotus(a)tuki.kapsi.fi.


Varmuuskopiointi on taas käytössä

Pasi Ruhanen :: ke 07.02.2007 16:07

Karpalo-palvelin asennettiin takaisin Nebulan tiloihin eilen, minkä johdosta varmuuskopiointi toimii taas. Levy-yksikössä oli vika, jonka aiheutti ilmeisesti välimuistin akkuvarmennus.

Palvelimen toiminnassa ei ole havaittu ongelmia ilman akkuvarmennusta suoritetuissa testeissä. Karpalo on joka tapauksessa kiinni UPS-varavoimassa, joten erillinen akkuvarmennus ei ole välttämätön. Neuvottelemme parhaillaan valmistajan kanssa uuden varmennusyksikön hankkimisesta.


Uusi www-palvelin otetaan käyttöön 11.2. alkaen (2. päivitys)

Pasi Ruhanen :: to 08.02.2007 09:49

Kapsi Internet-käyttäjät ry ottaa käyttöön uuden www-palvelimen sunnuntaina 11.2. alkaen. Ylläpito muuttaa vaiheittain sivustot latautumaan uudelta palvelimelta.

Uuden palvelimen osoite on vhost.kapsi.fi. Muutos tuo mukanaan joukon teknisiä eroja, jotka tulee ottaa huomioon sivuja ylläpidettäessä. Siksi omien sivustojen toimivuus uudella palvelimella kannattaa varmistaa, ennen kuin siirtyminen on päättynyt. Ohjeet tähän löytyvät osoitteesta http://www.kapsi.fi/ohjeet/testikaytto.html.

Näkyvin muutos on se, että Apachessa ei ole enää käytössä mod_php:tä. Tämä tarkoittaa sitä, että PHP-skriptit ajetaan FastCGI:n kautta. Käytössä on myös suEXEC, jolla skriptit ajetaan käyttäjän oikeuksilla.

Palvelin lataa sivustot jatkossa lähiverkon yli Lakalta, joka säilyy muussa kuin www-käytössä. Mitään tiedostoja ei siis varsinaisesti siirretä. Sivuja voi muokata normaalisti Lakalta käsin.

Poikkeuksena on sivustojen virhelokien tarkastelu. Niitä pääsee jatkossa katsomaan vhostilta käsin ~/sites/[sivusto]/log-hakemistosta. Vhost-palvelimella toimivat samat tunnukset ja salasanat kuin Lakalla.

Alla on suurin osa sivustoihin vaikuttavista muutoksista. Ongelmatilanteissa tulee ensin tarkastaa testikäyttöohje ja sitten ottaa yhteyttä osoitteeseen helpdesk(a)tuki.kapsi.fi.

Tapahtuvat muutokset

PHP:stä käytetään jatkossa versiota 5 ja skriptit ajetaan käyttäjän oikeuksin ilman safe modea.

Komento /usr/bin/php5 on jatkossa PHP5:n komentoriviversio. Jos haluaa käyttää PHP:tä CGI-skripteissä, polku tulee muuttaa muotoon /usr/bin/php5-cgi.

php_flag ja muut mod_php:n asetukset eivät enää toimi .htaccessissa.

public_html-hakemiston PHP-tiedostoilla on oltava suoritusoikeus.

Monimutkaisempien sites-hakemistossa olevien ohjelmien polut tulee muuttaa asetuksista muodosta /home/users/käyttäjä/ muotoon /var/www/userhome/käyttäjä/.

Joidenkin kuvagalleriaohjelmien kuvien omistaja on tällä hetkellä www-data. Nämä oikeudet toimivat Lakalla, mutta lakkaavat toimimasta, kun sivut siirretään. Tälläisten ohjelmien omistajien on otettava yhteyttä ylläpitoon ja pyydettävä oikeuksien korjaamista.

Päivitys 11.2. klo 0.30: vhost1.kapsi.fi-osoitteessa olleet sivustot siirrettiin uudelle palvelimelle keskiyön jälkeen. Loput sivustot on tarkoitus siirtää myöhemmin sunnuntain aikana. Siirtymistä koskevia ohjeita löytyy sivulta http://www.kapsi.fi/ohjeet/siirtyminen.html.

Päivitys 11.2. klo 2.44: Myös vhost2.kapsi.fi-osoitteessa olleet sivustot on nyt siirretty.


Xob-palvelimen SSH-yhteyksissä ongelmia ruuhka-aikoina

Kari Oikarinen :: la 10.03.2007 11:36

Ruuhka-aikoina SSH-yhteyden saamisessa Xob-palvelimelle voi olla ongelmia. Ongelma näkyy viiveenä kirjautumisessa tai virheilmoituksena "Server refused to allocate pty".

Syynä tähän on kasvanut käyttäjämäärä, jonka vuoksi järjestelmän 256:n yhteyden rajoitus tulee ajoittain täyteen. Ongelman korjaaminen vaatii kernelin päivityksen. Tarkemmasta päivitysajankohdasta tiedotetaan myöhemmin.


Lakka-palvelimella ongelmia

Pasi Ruhanen / Petteri Aimonen :: su 08.04.2007 18:56

Su 8.4. 17.56: Lakka-palvelin on ollut poissa toiminnasta noin viidestä lähtien. Vaikka kaikki muut palvelimemme toimivatkin, moni palvelu on riippuvainen Lakasta eikä sen takia toimi tällä hetkellä. Ongelma on tiedossa, ja yritämme korjata sitä parhaillaan.

Tämänhetkisen tiedon mukaan ongelma johtuu järjestelmäytimen jumiutumisesta.

Päivitys klo. 19.36: Lakka on jälleen toiminnassa. Ongelman tarkka syy ei ole (vielä) tiedossa, mutta syynä oli jonkinlainen järjestelmäytimen toimintahäiriö, joka korjaantui uudelleenkäynnistyksellä.


Xob-palvelimen päivitys 19.4. klo 13.30

Kari Oikarinen :: to 19.04.2007 10:09

Xob-palvelimen käyttöjärjestelmän ydin päivitetään torstaina 19.4. klo 13.30 alkaen. Päivityksen aikana Xob ei ole käytössä ja se käynnistetään uudestaan, joten käyttäjien täytyy käynnistää uudestaan tausta-ajossa olevat ohjelmat huoltokatkoksen jälkeen.

Tämän huoltokatkoksen tarkoitus on korjata Xobia vaivanneet PTY-ongelmat. Katkos ei vaikuta muihin yhdistyksen palveluihin kuin Xobin shell-palveluihin.


Xobiin asennetaan uusi palomuuri pe 20.4. klo 12

Kari Oikarinen :: to 19.04.2007 23:55

Xob-palvelimeen asennetaan uusi palomuuri perjantaina klo 12.00 lähtien. Muutoksesta voi aiheutua korkeintaan puolen tunnin mittainen katkos palveluihin. Katkos pystytään kuitenkin luultavasti välttämään, ja toteutuessaankin se koskee vain Xob-palvelimella olevia shell-palveluita.


Irssi päivitetty versioon 0.8.11

Pasi Ruhanen :: to 26.04.2007 19:03
Lakalla ja Xobilla olevat Irssit on päivitetty eilen versioon 0.8.11. Mukana on paljon bugikorjauksia ja pikkuparannuksia. Käynnissä olevan Irssin saa päivitettyä uuteen versioon komennolla /upgrade, mutta huomaa kuitenkin, että ikkunoiden lokit tyhjentyvät tässä yhteydessä.

Vhost käynnistetään uudestaan perjantain vastaisena yönä

Pasi Ruhanen :: to 03.05.2007 21:16
Vhost-palvelin käynnistetään uudestaan perjantain 4.5. vastaisena yönä. Tässä yhteydessä kasvatetaan lokitiedostoille varattua tilaa. Katkos rajoittuu vain Vhost-palvelimella oleviin www-sivustoihin, eikä sen odoteta kestävän muutamaa minuuttia kauempaa.

Kutsu Kapsi Internet-käyttäjät Ry:n sääntömääräiseen vuosikokoukseen 2007

Kari Oikarinen :: la 12.05.2007 01:01

Tervetuloa Kapsi Internet-käyttäjät Ry:n sääntömääräiseen vuosikokoukseen 2007. Kokous pidetään tänä vuonna lauantaina 19.5.2007 Oulussa Radisson SAS-hotellin kokoustiloissa osoitteessa Hallituskatu 1. Kokous aloitetaan noin kello 14.00. Olisi toivottavaa, että kokousväki saapuisi ajoissa paikalle, jotta kokous saataisiin aloitettua ajallaan. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Ilmoittautuminen

Tilaisuuteen osallistuvia pyydetään ilmoittamaan etukäteen osallistumisestaan, jotta kahvia ja muita tarjoiltavia osattaisiin varata riittävästi. Ilmoittautua voi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen vuosikokous@kapsi.fi. Toiveet, tarpeet ja kokoukseen liittyvät kysymykset voi esittää samassa yhteydessä.

Vuosikokouksen esityslista

 1. Kokouksen avaus
 2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
 3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
 4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
 5. Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto
 6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
 7. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet
 8. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
 9. Valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat
 10. Käsitellään muut esilletulevat asiat
 11. Kokouksen päättäminen


Karpalo-palvelimen huoltokatkos 16.5.

Kari Oikarinen :: ke 16.05.2007 13:24

Karpalo-palvelimeen joudutaan vaihtamaan tuuletin keskiviikkona 16.5. iltapäivällä. Vaihdosta aiheutuva katkos ei vaikuta muiden palvelimien toimintaan, mutta work-levy ei ole toimenpiteen aikana käytössä, koska se sijaitsee Karpalolla.


Vuoden 2007 vuosikokous pidetty

Kari Oikarinen :: ma 21.05.2007 00:37

Yhdistyksen vuosikokous pidettiin suunnitellusti lauantaina 19.5. Oulun Radisson SAS -hotellin kokoustiloissa. Vuosikokouksen pöytäkirja, yhdistyksen toimintasuunnitelma ja talousarvio löytyvät sivuilta.

Vuosikokous valitsi uuden hallituksen, johon kuuluvat:

 • Kortesalmi Joonas (puheenjohtaja)
 • Hämeenkorpi Paul
 • Kivilahti Tuukka
 • Oikarinen Kari
 • Salomäki Tuomas
 • Vainio Olli

Kokouksesta löytyy myös kuvia osoitteesta http://www.ollivainio.com/vuosikokous2007/


Verkkosivujen lokit saatavilla pyynnöstä

Kari Oikarinen :: ke 23.05.2007 02:00

Uudelle www-palvelimelle siirtyessä jokaiselle sivustolle tuli erillinen lokitiedosto, mutta se ei ole ollut luettavissa lakiteknisten epäselvyyksien vuoksi. Yhdistyksen toimihenkilöt kysyivät asiasta viestintäviraston lakimieheltä.

Saatu vastaus sallii lokien antamisen jäsenen käyttöön siinä tapauksessa, että jäsen on sivustolla kävijän ja sivuston välisen viestinnän toinen osapuoli. Tähän ei voi antaa kaikkia tilanteita kattavaa vastausta, vaan lokien saatavuus on harkittava erikseen kunkin sivuston kohdalla.

Lokit saa nähtäväkseen lähettämällä ylläpidolle pyynnön, jossa perustelee olevansa viestinnän toinen osapuoli ja käyttötarkoituksen lokeille.


Vhostin uudelleenkäynnistys 16.6. klo 01.00

Kari Oikarinen :: pe 15.06.2007 16:25

Vhost-palvelin käynnistetään uudestaan 16.6. kello 01.00 aamulla levyjärjestelmän laajentamisen vuoksi. Katkon arvioitu kesto on alle kymmenen minuuttia.

Jäsenten verkkosivut ovat vhost-palvelimella, joten ne eivät ole käytössä katkon aikana. Muut palvelut toimivat normaalisti.


Lakalla ongelmia 14.7. aamuyöstä

Kari Oikarinen :: la 14.07.2007 13:25

Lakka-palvelimella oli ongelmia 14.7. klo 01.00-02.50. Ongelmat vaativat palvelimen uudelleenkäynnistämisen.

Kaatumisen syy ei ole vielä tiedossa, mutta ylläpito tutkii asiaa ja palvelut ovat taas toiminnassa.


Xob-palvelimella sivutusongelmia 15.9. (päivitetty)

Pasi Ruhanen :: la 15.09.2007 22:40

Xob-palvelimen näennäismuisti loppui kesken hieman yhdeksän jälkeen illalla, mikä aiheutti palvelimen jumiutumisen. Ongelma liittyi viime aikoina lisääntyneeseen käyttöasteeseen. Palvelin käynnistetään pian uudestaan, ja sen jälkeen selvitämme ongelman aiheuttajaa tarkemmin.

Päivitys 22.09: Xob käynnistettiin uudestaan kello 22.05.


Lakka-palvelimella ylikuormitusongelmia (5. päivitys)

Pasi Ruhanen :: su 07.10.2007 21:42

Lakka-palvelimella oli sunnuntaina 7.10. ylikuormitusongelmia, jotka alkoivat noin kello 20.36. Osasyynä niihin oli todennäköisesti laajamittainen roskapostihyökkäys.

Katkoksen aikana Lakalla olevat verkkosivut ja sähköpostilaatikot eivät toimineet. Palvelin käynnistettiin uudestaan 22.20, minkä jälkeen palvelut alkoivat taas toimia.


Irssi päivitetty versioon 0.8.12 (korjaus: ei ole)

Kari Oikarinen :: ma 15.10.2007 10:45

Lakalla ja Xobilla olevat Irssit on päivitetty versioon 0.8.12. Uudessa versiossa on lähinnä korjattu virheitä. Tarkemmat muutokset löytyvät Irssin sivuilta.

Käynnissä olevan Irssin saa päivitettyä uuteen versioon komennolla /upgrade, mikä ei katkaise yhteyksiä palvelimille. Tavallisesti tämän komennon käyttäminen kuitenkin tyhjentää ikkunat. Tämän voi välttää tekemällä ensin shellissä

 mkdir -p ~/.irssi/scripts/autorun
 ln -s /usr/share/irssi/scripts/buf.pl ~/.irssi/scripts/autorun/
ja Irssissä
 /script load buf
Päivitys 15.10. klo 22: Päivittäminen jouduttiin perumaan, koska uusi versio ei toimi, jos kanavan nimessä on latin1-merkistön ääkkösiä. Myös irssi-proxyn kanssa oli ongelmia.


Palvelukatkos Lakka-palvelimella 21.10.

Pasi Ruhanen :: su 21.10.2007 20:03

Lakalla oli noin kello 18.45 - 19.25 jälleen roskapostihyökkäyksestä johtuneita ongelmia. Tänä aikana sen järjestämät palvelut eivät toimineet.


Varmuuskopiointi pois käytöstä laiteongelmien vuoksi (päivitetty)

Kari Oikarinen :: to 22.11.2007 13:04

Jäsenten tietojen varmuuskopioiminen ei tällä hetkellä ole käytössä, koska varmuuskopioita säilyttävän palvelimen levyjärjestelmä rikkoutui.

Tällä hetkellä tallessa olevat varmuuskopiot ovat kaksi viikkoa vanhoja. Ongelman ratkaisu edellyttää laitehankintoja, joten välitöntä korjausmahdollisuutta ei ole.

Jäsenten on suositeltavaa pitää kaikesta tärkeästä kopiot myös omilla koneillaan, kunnes ongelma korjataan, mistä tiedotetaan erikseen.

Päivitys 25.11. klo 0.02: Varmuuskopiot tehdään nyt tilapäisesti toiselle palvelimelle.


Varmuuskopiot uudelle palvelimelle

Pasi Ruhanen :: ma 10.12.2007 17:49

Pari viikkoa sitten varmuuskopioita säilyttäneen palvelimen levyjärjestelmä hajosi, minkä jälkeen varmuuskopiot tehtiin väliaikaisjärjestelynä toiselle palvelimelle.

Tarkoitusta varten hankittiin uusi palvelin, ja se otettiin käyttöön viikonlopun aikana. Varmuuskopiointi toimii jälleen normaalisti.


Xob-palvelin uusitaan 26.12.

Pasi Ruhanen :: su 23.12.2007 00:22

Xobin tilalle tulee kokonaan uusi palvelin 25. - 26.12. välisenä yönä. Konenimi xob.kapsi.fi siirtyy tässä yhteydessä uudelle koneelle, ja vanha Xob sammutetaan. Katkon arvioitu kesto on puoli tuntia.

Korvaava palvelin on HP Proliant DL 380 -kone, jossa on kaksi neliytimistä Intel Xeon E5345 -prosessoria. Muistia on kahdeksan gigatavua. Siirrymme käyttämään Debianin 64-bittistä Etch-versiota, joten osan itse käännetyistä ohjelmista voi joutua kääntämään uudestaan.

Kone on tarkoitettu erityisesti irkkikäyttöön. Salasanat tulevat jatkossa Lakalta, eikä niitä tarvitse eikä voi asettaa erikseen Xobille. Kotihakemistojen sisältö siirtyy automaattisesti uudelle palvelimelle, ja jatkossa on myös käytettävissä IPv6-yhteydet.

Uuden palvelimen oletusmerkistö on UTF-8. Vaihdathan siis pääteohjelmasi (esim. PuTTY) asetuksia, jos Xob on niissä pikavalintana. Pisgin käyttäjiä kehotetaan ottamaan käyttöön sen puskurointiominaisuudet.

Jos siirtymisen jälkeen ilmenee ongelmia, voit ottaa yhteyttä helpdeskiimme.