Verkkosivu-uudistus 2020–2021

Jäsenten verkkosivustoissa käytettyä taustatekniikkaa päivitetään tuoreempaan. Suurimpina muutoksina entiseen ovat PHP:n version vaihtuminen tuoreimpiin (versiosta 5.6 versioon 7.3, 7.4, 8.0 tai 8.1) ja kaikille käyttöön tuleva HTTPS.

PHP-version vaihtuminen voi aiheuttaa ongelmia vanhoissa ja päivittämättömissä sovelluksissa. Verkkosivuilla käytetyt sovellukset on syytä pitää päivitettynä, jotta ne toimivat nyt ja tulevaisuudessa.

Käyttöönottoaikataulu

Käyttöönotto tapahtuu vaiheittain alla olevan aikataulun mukaisesti. Jos haluat uuden verkkosivualustan käyttöösi ennen varsinaista käyttöönottopäivää, ota yhteyttä ylläpitoon.

• 1.12.2019 jälkeen jäseneksi liittyneillä uusi verkkosivualusta on valmiiksi käytössä
  • 23.8.2020 Siilo-verkkosivut siirtyvät uudelle verkkosivualustalle PHP:n versiolle 7.3.
  • 17.10.2020 kaikki .kapsi.fi-päätteiset verkkosivut siirtyvät PHP:n versiolle 7.4.
  • 6.3.2021 jäsenten omien verkkotunnusten sivustot siirtyivät PHP:n versiolle 7.4.
  • 14.5.2022 vanhojen web2 IP osoitteiden end-of-life.
  • 1.12.2022 vanhat web2 IP osoitteet poistuvat käytöstä.

Käyttöönoton jälkeiset muutokset

Let's Encrypt automaattisesti käytettävissä

Kaikilla verkkosivustoilla on jatkossa käytössä Let's Encrypt -sertifikaatit TLS-yhteyksiä varten. Omia sertifikaatteja ei enää tarvitse tehdä ja mahdolliset siihen liittyvät cronjobit voi poistaa.

HTTPS-uudelleenohjauksia ei oletusarvoisesti tehdä, joten jos haluat tehdä uudelleenohjauksen HTTP:stä HTTPS:ään, se onnistuu esimerkiksi lisäämällä sivustosi juureen .htaccess-tiedostoon seuraavat rivit:

# Uudelleeenohjaus http -> https
RewriteEngine On
RewriteCond %{ENV:HTTPS} !on
RewriteRule (.*) https://%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [R=301,L]

Vastaavasti jos haluat, että käytössä ei ole HTTPS:ää ja tehdä uudelleenohjauksen HTTPS:stä HTTP:hen:

# Uudelleenohjaus https -> http
RewriteEngine On
RewriteCond %{ENV:HTTPS} on
RewriteRule (.*) http://%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [R=301,L]

Lakalla tiedoston sijainti on esimerkiksi sites/www.esimerkki.fi/www/.htaccess. Lisätietoja .htaccess-tiedoston käytöstä löytyy erillisestä ohjeesta.

PHP päivittyy

PHP:n versio 5.6 vaihtuu tuettuihin versioihin (Security Support). Kirjoitushetkellä käytössä on oletusarvoisesti PHP:n versio 7.4, mutta ylläpidon kautta on mahdollista pyytää käyttöön versio 7.3 tai 8.0. Oletusarvoinen versio 7.4 vaihdetaan tulevaisuudessa uudempaan, kun suosituimmille sovelluksille on sille tuki.

Ohjelmistot on syytä päivittää ajan tasalle, jotta ne toimivat oikein ja turvallisesti. Itse kirjoitetuissa PHP-ohjelmissa kannattaa huomata, että moni asia on muuttunut vuosikymmenen aikana:

Esimerkiksi mysql-niminen laajennus siirrettiin vanhentunut-tilaan PHP:n versiossa 5.5.0 vuonna 2013 ja se poistui käytöstä PHP:n versiossa 7.0.0. Mikäli käytössäsi on ollut esimerkiksi mysql_connect- tai mysql_pconnect-funktio, tulee yhdistämistapa vaihtaa joko mysqli:ksi tai PDO_MySQL:ksi. Mysqli-laajennuksen syntaksi on lähimpänä käytöstä poistuneen mysql-laajennuksen syntaksia. Vertailun tueksi on myös olemassa ohjesivu MySQL-API:n valitsemisesta [php.net].

Evästeet

Käytettävä taustapalvelin ilmoitetaan internetselaimelle evästeessä, jotta taustapalvelin ei vaihdu sivuston käytön aikana.

IP-osoitteet

Verkkosivuja varten käytettävät nimipalvelintietueet vaihtuivat. Jos verkkosivustosi käyttää Kapsin nimipalveluita (ns1.kapsi.fi, ns2.kapsi.fi), kaikki muutokset tehdään puolestasi.

Mikäli käytät omia nimipalvelimia, www.sivusto.tld-tyyppiselle verkkosivustolle CNAME-tietue on web-ha.kapsi.fi. Sivusto.tld-muotoisille sivuille A-tietue on 91.232.155.81 ja AAAA-tietue 2001:67c:1be8:1337::443.

Zone file -muodossa tietueet voisivat näyttää esimerkiksi seuraavilta:

sivusto.tld.     A     91.232.155.81
sivusto.tld.     AAAA  2001:67c:1be8:1337::443
www.sivusto.tld. CNAME web-ha.kapsi.fi.