Kapsin logo

Kapsi Internet-käyttäjät ry

Oma domain

Verkkotunnuksen käyttöönoton eteneminen.

Tämä ohje neuvoo oman verkkotunnuksen (domain, esimerkissä www.example.com) käyttöönoton. Verkkotunnus on rekisteröitävä ulkopuoliselta palveluntarjoajalta, mutta Kapsilta saa sille tarvittavat nimipalvelut, www-sivutilan ja sähköpostin. Kapsin palvelut ovat jäsenille maksuttomia, verkkotunnuksen hinta riippuu rekisteröijästä.

Verkkotunnuksen käyttöönotossa on kaksi osaa. Vaiheet voi käytännössä tehdä kummassa tahansa järjestyksessä:

 1. Pyydä verkkotunnukselle haluamasi palvelut ylläpidolta.
 2. Rekisteröi verkkotunnus ja syötä sen asetuksiin Kapsin nimipalvelimien osoitteet (ns1.kapsi.fi ja ns2.kapsi.fi). Suosittuja rekisteröijiä ovat mm. Domainhotelli, Louhi, Joker.com ja Gandi.net.

Ylläpitopyynnön sisältö

Kaikkiin verkkotunnuspyyntöihin tarvitaan nämä tiedot:

 • Verkkotunnuksen osoite
 • Oma käyttäjätunnuksesi
 • Nimipalveluiden tarve

Helpointa on käyttää Kapsin nimipalveluita. Jos kuitenkin haluat käyttää verkkotunnuksen rekisteröijän nimipalveluita, on asiasta ilmoitettava ylläpidolle. Moninkertaiset nimipalvelut voivat aiheuttaa ongelmia sähköpostin kulkemisessa.

Palvelut

Tarvitsemasi palvelut voit valita alla olevasta listasta. Kerro ylläpidolle lähettämässäsi sähköpostissa haluamasi palvelut sekä niihin liittyvät tiedot, kuten sähköpostiosoitteet.

 • Kotisivut

  Voit valita, haluatko selaimen osoiterivillä näkyväksi osoitteeksi http://www.example.com/ vai http://example.com/. Toinen osoite ohjaa ensisijaiseen, eli ero on vain kosmeettinen.

 • Erilliset kotisivut alidomainille

  Ilmoita sähköpostissasi haluamiesi alidomainien nimet, esimerkiksi http://pekka.example.com/. Halutessasi voit myös hallita alidomaineita itse.

 • Verkkosivujen uudelleenohjaukset

  Ilmoita mistä www-osoitteesta ohjataan ja minne.

 • Sähköpostiosoite itsellesi

  Viestit tulevat omaan tunnus@kapsi.fi-laatikkoosi. Ilmoita haluamasi osoite, kuten etunimi.sukunimi@example.com. Lähtevien viestien osoite asetetaan sähköpostiohjelmassa. Voit myös valita useita osoitteita, jotka voit halutessasi lajitella erillisiin sähköpostikansioihin sievellä. Niin sanottua wildcard-osoitetta *@example.com ei suositella, koska sellaisiin tulee todella suuret määrät roskapostia.

 • Erilliset sähköpostilaatikot

  Lähipiiriin kuuluville voi saada erillisen sähköpostilaatikon Kapsilta. Tarkemmat ehdot ovat sähköpostin palvelukuvauksessa. Ilmoita haluamasi osoite sekä osoitetta käyttävän henkilön nimi.

 • Sähköpostin uudelleenohjaukset

  Ilmoita mistä sähköpostiosoitteesta ohjataan ja minne.

 • IRC-osoite

  Saat oman verkkotunnuksen näkymään IRC:ssä tunnuksesi perään. Osoite voi olla esimerkiksi irc.domain.com, mutta ei kuitenkaan sama kuin kotisivujen osoite. Ilmoita myös, haluatko käyttää osoitetta Lakalta vai Hillalta. Katso lisätietoa tästä ohjeesta.

Jokaiselle sivustolle luodaan automaattisesti oma hakemistonsa Lakalle sites-hakemistoon.

Kapsin nimipalveluiden käyttöönotto

Käyttäjän täytyy muuttaa nimipalvelimet domaininsa hallinnasta. Se miten ne vaihdetaan riippuu palvelusta, avainsana on "nameserver" tai "dns". Kapsilla on kaksi nimipalvelinta jäsenten käytössä. Jos hallinnassa on paikat useammalle nimipalvelimelle, jätetään ylimääräiset tyhjiksi. Kapsin nimipalvelimien osoitteet ovat:

Primary nameserver, ensisijainen nimipalvelin
ns1.kapsi.fi
Secondary nameserver, toissijainen nimipalvelin
ns2.kapsi.fi

Nimipalveluiden hallitseminen itse

Jos verkkotunnuksen rekisteröijällä on oma hallintapalvelu nimipalveluita varten, voit käyttää myös sitä. Ilmoita tällöin ylläpidolle pyynnön yhteydessä hoitavasi nimipalvelut itse, jolloin he lisäävät vain tarvittavat asetukset www-tilaa ja sähköpostia varten.

Halutessasi saat myös Kapsin nimipalveluille vapaavalintaisia tietueita (MX, AAAA). Useimmissa tilanteissa nimipalveluiden hallitseminen itse ei siis ole tarpeen.

Jotta palvelut toimisivat, täytyy sinun itse asettaa domainin nimipalveluihin seuraavat asetukset. WWW-palvelimen IP-osoitteen mahdollisista muutoksista tiedotetaan.

WWW-palvelin

WWW-palvelin oma.sivusto.tld-tyyppisille sivustoille:

HTTP:

oma.sivusto.tld. IN CNAME web-ha.kapsi.fi.

WWW-palvelin sivusto.tld-tyyppisille sivustoille:

sivusto.tld. IN A 91.232.155.81
sivusto.tld. IN AAAA 2001:67c:1be8:1337::443
Ensisijainen sähköpostipalvelin
MX 5 mailserv.kapsi.fi.
Toissijainen sähköpostipalvelin
MX 10 mx2.kapsi.fi.