Kapsin logo

Kapsi Internet-käyttäjät ry

WWW-sivut

Osoitteet

Oletuksena kaikilla käyttäjillä on käytössään public_html-hakemisto kotisivuja varten. Tähän kansioon laitetut sivut näkyvät osoitteella http://koti.kapsi.fi/kayttajatunnus/ ja http://koti.kapsi.fi/~kayttajatunnus/. Lisäksi aiemmin käytössä olleet osoitteet http://www.kapsi.fi/~kayttajatunnus/, http://kapsi.fi/~kayttajatunnus/ ja http://kapsi.fi/kayttajatunnus uudelleenohjaavat nykyiseen osoitteeseen.

Jäsen saa halutessaan käyttöönsä myös muotoa jotain.kapsi.fi olevan osoitteen tai sivut omalle domain-nimelle (ns. vhost). Tällaisen palvelun voi pyytää joko jäsenhakemuksessa tai myöhemmin ylläpidolta. Näitä osoitteita varten sivut laitetaan kotikansion alle hakemistoon ~/sites/domain.com/www/, jonka ylläpito luo lisätessään palvelun.

Nimipalvelut

Jäsenten omia verkkotunnuksia varten Kapsilla on kaksi nimipalvelinta. Kapsin kautta on mahdollista saada nimipalvelut, mutta itse verkkotunnuksen rekisteröinti on suoritettava ulkopuolisen rekisteröijän kautta (esim. Ficora tai joker.com). Nimipalvelupyyntöä varten on ohje.

PHP-sivut

Kapsin sivutilassa on käytössä käyttäjän omalla tunnuksella ilman safemodea ajettava PHP5. Aiheesta on lisää erillisessä ohjeessa.

Kotisivutilaan liittyvät muut palvelut

Kapsilla on käytettävissä varsin laaja valikoima erilaisia www-sivuihin liittyviä toimintoja:

  • Levytilaa 50 gigatavua, joka on jaettu muiden palveluiden (mm. sähköpostin) kanssa
  • Apache-palvelinohjelmiston yleisimmät laajennokset, kuten .htaccess ja mod_rewrite
  • Safemodettomat PHP-ohjelmat, jotka ajetaan käyttäjän omalla tunnuksella
  • SSI-sivut (Apachen tukemat rakenteet)
  • MySQL- ja PostgreSQL-tietokannat (pyydetään erikseen ylläpidolta)

Salatut sivustot (HTTPS)

HTTPS-protokolla, joka salaa tietoliikenteen SSL-salauksella, on käytössä Kapsilla kahdella tavalla:

  1. Osoitteessa https://koti.kapsi.fi/~tunnus/ , jossa näkyvät kotihakemistossa olevan private_html-hakemiston sivut. Toiminta on vastaava kuin public_html-hakemistossa. Teknisistä syistä private_html-hakemistossa ei voi käyttää PHP- tai muita CGI-ohjelmia.
  2. Hakemuksen yhteydessä tai erikseen pyydetylle muotoa alidomain.kapsi.fi oleville alidomaineille osoitteessa https://alidomain.kapsi.fi/. Sivut lisätään hakemistoon sites/alidomain.kapsi.fi/secure-www/ . Secure-www:ssä voi käyttää PHP-ohjelmia normaalisti. Joissakin tapauksissa automaattisesti luotava php5.fcgi puuttuu, jolloin se täytyy luoda itse.

SSL-salauksen omalle domain-nimelle haluavia pyydetään ottamaan yhteyttä ylläpitoon sähköpostitse.

Lisätietoa

WWW-sivuihin liittyviä ohjeita