Verkkosivu-uudistus 2017

Taustatietoja löytyy Kapsin blogista: Kapsin web-palvelinuudistus

14.5.2022 toteutuneet muutokset

Web2 IP osoitteet on EOL

Tämä tarkoittaa, että käyttäjien Kapsi:n nimiplavelua käyttäville verkkotunnuksille ajettiin ajantasaiset IP osoitteet, mutta vaatii jäsenen toimia jos käyttää ulkopuolista nimipalvelua.

Jos haluat pelkän HTTP:n aina ilman SSL tukea:

91.232.156.79 -.
91.232.156.80 -`-> 91.232.155.80

2001:67c:1be8::80:1 -.
2001:67c:1be8::80:2 -`-> 2001:67c:1be8:1337::80

Jos haluat HTTP + HTTPS, jossa mahdollisuus pakottaa HTTPS käyttöön esim .htaccess:ia käyttäen:

91.232.156.81 -.
91.232.156.82 -`-> 91.232.155.81

2001:67c:1be8::443:1 -.
2001:67c:1be8::443:2 -`-> 2001:67c:1be8:1337::443

17.2.2017 toteutuneet muutokset

Koti.kapsi.fi poistui käytöstä

Koti.kapsi.fi/käyttäjätunnus-muotoiset verkkosivut (public_html- ja private_html-hakemistot) poistuivat käytöstä. Mikäli sinulla ei ole vielä käyttäjätunnus.kapsi.fi-muotoisia verkkotunnusta, voit pyytää sen käyttöön ylläpidolta. Kyseisten public_html- ja private_html-hakemistojen tiedostot eivät poistu eivätkä siirry automaattisesti, joten voit halutessasi siirtää sisällön käyttäjätunnus.kapsi.fi-muotoisen osoitteen verkkosivukansioon.

Osoitteet muotoa koti.kapsi.fi/käyttäjätunnus ohjautuvat osoitteeseen käyttäjätunnus.kapsi.fi.

Sekä HTTP että HTTPS jaetaan www-kansiosta

Erillinen secure-www-hakemisto poistui käytöstä. Käytössä on jatkossa ainoastaan www-hakemisto.

Jos haluat tehdä uudelleenohjauksen http → https, se onnistuu esimerkiksi lisäämällä .htaccess-tiedostoon esimerkiksi seuraavat rivit:

RewriteEngine On
RewriteCond %{ENV:HTTPS} !on
RewriteRule (.*) https://%{SERVER_NAME}%{REQUEST_URI} [R=301,L]

Siilo-levytilaa voi käyttää erillisellä WWW-palvelimella

Varmuuskopioihin käytettävää Siilo-levytilaa voi käyttää ainoastaan Websiilo-palvelimelta. Websiilo-palvelimella ei ole käytössä kotihakemistoa eikä kotihakemiston sites-hakemistoa. Websiilolta tarjottavat verkkosivut löytyvät kansiosta siilo/sites/sivusto/www.

Voit pyytää joko olemassaolevan verkkosivuston tarjottavaksi Websiilolta tai uuden verkkosivuston käyttöön ylläpidolta. Jos haluat uuden verkkosivuston käyttöön, muistathan mainita pyynnössäsi sen nimen, kuten käyttäjätunnus-siilo.kapsi.fi, käyttäjätunnus-jotain.kapsi.fi tai pilvi.esimerkki.fi.

IP-osoitteet muuttuivat

Verkkosivuja varten käytettävät nimipalvelintietueet vaihtuivat. Muutosta ei tarvitse tehdä itse, mikäli verkkotunnuksesi käyttää Kapsin nimipalveluita.

Mikäli käytät omia nimipalvelimia, uudet tietueet löytyvät sivulta Oma domain.

PHP ja Apache päivittyivät

PHP:n versio 5.4 päivittyi versioon 5.6 ja Apachen versio 2.2 päivittyi versioon 2.4. Apachessa on tällä hetkellä käytössä Apache 2.2 -yhteensopivuustila.

Omille sovelluksille oma palvelimensa

Verkkosivupalvelimille ei voi kirjautua SSH:lla lukuunottamatta webapp1.kapsi.fi-palvelinta. Webapp1-palvelimella on mahdollista käyttää omia sovelluspalvelimia. Käytössä on vain sites-hakemisto eikä esimerkiksi Siiloa. Sovellukset on käytännössä ajettava sites-hakemistossa.

Palvelimet ja niillä näkyvät kansiot

Kapsin palvelimet pääpiirteittäin

Evästeet

Käytettävä taustapalvelin ilmoitetaan internetselaimelle evästeessä, jotta taustapalvelin ei vaihdu sivuston käytön aikana.

Yleiset ongelmat ja usein kysytyt kysymykset

Salasanasuojattu hakemisto (htpasswd) lakkasi toimimasta

Tarkista, että käyttäjätunnukset ja salasanat sisältävä .htpasswd-tiedosto ei sijaitse kotihakemistossa (/home/users/käyttäjä) vaan sites-hakemistossa (/home/users/käyttäjä/sites).

Jos virhelokissa näkyy virheviesti ”AH01627: AuthType configured with no corresponding authorization directives”, lisää .htaccess-tiedostoon rivi:

require valid-user

PHP:n short open tagit (<? ?>) eivät toimi

Jos välttämättä haluat käyttää PHP:n short open tageja, voit ottaa ne käyttöön .user.ini-tiedostossa:

short_open_tag = on